Kurczak w curry


Składniki, dla 2 osób:
300 g filetów z piersi kurczaka
1 mała marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2-1 małej chilli 
1 cebula
garść świeżych listków kolendry
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
mała puszka mleka kokosowego
sok z 1/2 cytrynu
cukier do smaku

woreczek ryżu 



Przygotowanie:
  • Ugotować ryż w posolonej wodzie.
  • Mięso umyć, oprawić, pokroić na wąskie paseczki. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w paseczki marchew. Podsmażyć całość.
  • Przygotować pastę curry - posiekany czosnek, chilli (1/2 lub więcej, jeśli wolimy wersję pikantniejszą) , imbir połączyć z rozmiażdżonymi ziarnami kolendry, curry, kurkumą i łyżeczką mleczka kokosowego. Dodać sok z cytryny, utrzeć całość na pastę.
  • Do mięsa dodać pastę curry, wszystko dobrze wymieszać i wlać mleczko kokosowe. Zagotować. Posłodzić do smaku.
  • Pod koniec wrzucić pokrojoną w wąskie paseczki paprykę i porwane listki kolendry.
  • Podawać z ugotowanym ryżem.








0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *