300 g filetów z piersi kurczaka
1 mała marchewka
1/2 czerwonej papryki
1/2-1 małej chilli
1 cebula
garść świeżych listków kolendry
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
mała puszka mleka kokosowego
sok z 1/2 cytrynu
cukier do smaku
woreczek ryżu
Przygotowanie:
- Ugotować ryż w posolonej wodzie.
- Mięso umyć, oprawić, pokroić na wąskie paseczki. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć z posiekaną cebulą. Dodać pokrojoną w paseczki marchew. Podsmażyć całość.
- Przygotować pastę curry - posiekany czosnek, chilli (1/2 lub więcej, jeśli wolimy wersję pikantniejszą) , imbir połączyć z rozmiażdżonymi ziarnami kolendry, curry, kurkumą i łyżeczką mleczka kokosowego. Dodać sok z cytryny, utrzeć całość na pastę.
- Do mięsa dodać pastę curry, wszystko dobrze wymieszać i wlać mleczko kokosowe. Zagotować. Posłodzić do smaku.
- Pod koniec wrzucić pokrojoną w wąskie paseczki paprykę i porwane listki kolendry.
- Podawać z ugotowanym ryżem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz