Kofta z sosem jogurtowym


Składniki, na około 14 sztuk:
500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego)
2 ząbki czosnku
1 jajko
garść listków natki pietruszki i mięty
1/2 papryczki chilli
1 szalotka
1 łyżka bułki tartej
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
oliwa
chlebki pita

Sos:
jogurt naturalny
mieszanka suszonych  ziół
sól


Przygotowanie:
  • Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie.
  • W misce umieszczamy mięso, jajko, czosnek i cebulę (drobno posiekane). 
  • Dodajemy sok z cytryny, bułkę tartą oraz chilli i posiekane zioła. Całość wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Mięsem ściśle oblepiamy patyczki, a następnie smażymy z każdej strony na patelni i chwilę dopiekamy w piekarniku.
  • Kofty podajemy z sosem jogurtowym oraz chlebkami pita.




0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *