500 g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcego lub wołowego)
2 ząbki czosnku
1 jajko
garść listków natki pietruszki i mięty
1/2 papryczki chilli
1 szalotka
1 łyżka bułki tartej
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
oliwa
chlebki pita
Sos:
jogurt naturalny
mieszanka suszonych ziół
sól
Przygotowanie:
- Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie.
- W misce umieszczamy mięso, jajko, czosnek i cebulę (drobno posiekane).
- Dodajemy sok z cytryny, bułkę tartą oraz chilli i posiekane zioła. Całość wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Mięsem ściśle oblepiamy patyczki, a następnie smażymy z każdej strony na patelni i chwilę dopiekamy w piekarniku.
- Kofty podajemy z sosem jogurtowym oraz chlebkami pita.
0 komentarze :
Prześlij komentarz