tabliczka gorzkiej czekolady
150 g masła
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii
szczypta soli
Polewa:
tabliczka czekolady
50 g masła
baton Mars
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Czekoladę połamać na kawałki, roztopić z masłem w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić z cukrem, dodać sól i ziarenka wanilii.
- Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie masę czekoladową. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na blaszce ułożyć papilotki, wypełnić je masą do 3/4 wysokości (opcjonalnie w masie można zatopić pół kosteczki czekolady).
- Piec około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
- Po ostygnięciu ozdobić czekoladową polewą.
Pyszne muffiny ;)
OdpowiedzUsuń