1 cebula
1 szklanka mrożonej włoszczyzny
1 ser typu camembert
1 śmietankowy serek topiony
100 g sera żółtego (np. gouda)
1/2 l bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 bułka
sól
pieprz
mieszanka ziół
Przygotowanie:
- Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Wrzucić mrożoną włoszczyznę w paseczkach, poddusić całość.
- Wlać bulion, a następnie pokrojone na drobne kawałeczki sery. Mieszać do momentu rozpuszczenia się serów. Doprawić solą i pieprzem. Zblenderować na gładką masę.
- Bułkę pokroić, pozbawić skórki (grzanki będą delikatniejsze) i pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozpuścić masło, wrzucić grzanki. Zrumienić. Pod koniec posypać ziołami.
- Zupę rozlać do miseczek/kubków. Dodać grzanki. Wierzch posypać zółtym serem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz