na 1 sztukę (średnica 15 cm)
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki brązowego cukru
pół laski wanilii
1 jabłko
1 łyżka masła
krążek ciasta francuskiego
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na rozgrzaną patelnię (mała o średnicy 15 cm) wrzucamy cukier i ziarenka wanilii. Czekamy do momentu, aż powstanie lekki karmel.
- Dodajemy pokrojone na księżyce jabłko, delikatnie potrząsamy, by karmel je pokrył.
- Dodajemy masło i przykrywamy całość płatem ciasta francuskiego, delikatnie dociskając do brzegów.
- Pieczemy około 20 minut, do zarumienienia się ciasta.
- Ostrożnie wyciągamy patelnię z piekarnika, a następnie zdecydowanym ruchem przewracamy tartę na talerz (jakby do góry nogami).
- Czekamy kilka minut, aż tarta lekko przestygnie i zajadamy.
0 komentarze :
Prześlij komentarz