Tarta Tatin


Składniki:
na 1 sztukę (średnica 15 cm) 
3 łyżki brązowego cukru
pół laski wanilii
1 jabłko
1 łyżka masła
krążek ciasta francuskiego

















Przygotowanie:
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  
  • Na rozgrzaną patelnię  (mała o średnicy 15 cm) wrzucamy cukier i ziarenka wanilii. Czekamy do momentu, aż powstanie lekki karmel.
  • Dodajemy pokrojone na księżyce jabłko, delikatnie potrząsamy, by karmel je pokrył.
  • Dodajemy masło i przykrywamy całość płatem ciasta francuskiego, delikatnie dociskając do brzegów.
  • Pieczemy około 20 minut, do zarumienienia się ciasta. 
  • Ostrożnie wyciągamy patelnię z piekarnika, a następnie zdecydowanym ruchem przewracamy tartę na talerz (jakby do góry nogami). 
  • Czekamy kilka minut, aż tarta lekko przestygnie i zajadamy.






0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *