6 plastrów schabu
250 g pieczarek
1 cebula
6 plastrów żółtego sera
2 łyżki masła
sól
pieprz
Dodatki:
tłuczone ziemniaki
groszek z marchewką
Przygotowanie:
- Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach na tarce wraz z cebulą. Zeszklić cebulę na maśle, dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania. Doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
- Plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie ułożyć je tak, by tworzyły jeden wielki płat (łączenia plastrów również lekko "traktujemy" tłuczkiem). Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na mięso układamy plastry sera oraz pieczarkowy farsz.
- Całość rolujemy, z wierzchu posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem. Powstałą roladę delikatnie przekładamy na folię aluminiową. Szczelnie w niej zawijamy mięso a następnie na blasze umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
- Mięso pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyciągamy roladę z folii a następnie kroimy w plasterki.
- Podajemy z ziemniaczkami i ulubionymi warzywami. Rolada smakuje także bardzo dobrze na zimno.
0 komentarze :
Prześlij komentarz