Składniki, ok. 15 małych szt.:
szklanka mleka
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki razowej
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
jogurt naturalny
borówki
sos toffi lub każdy inny
Przygotowanie:
- Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko oraz wodę. Miksujemy ciasto na gładko.
- Dodajemy cukier (ja użyłam trzcinowego), dużą szczyptę soli oraz łyżkę oleju (ewentualnie nieco mąki, jeśli ciasto wyszło za rzadkie).
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy nieco papierowym ręcznikiem umoczonym w oleju.
- Przed smażeniem ciasto mieszamy ponownie.
- Wlewamy na patelnię ciasto, smażymy na rumiano z obu stron.
- Teraz najprzyjemniejsza część całego przedsięwzięcia. Naleśnik na talerz :) Naturalny jogurt, borówki i sos toffi.... Ale pycha :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz