Pyszna zapiekanka z mielonym indykiem z puszystym serowo - ziemniaczanym purée



Składniki na 3 porcje:
500 g mielonego mięsa z indyka
6-8 pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/2 słoika groszku z marchewką
1/2 czerwonej papryki
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
ostra papryka
tymianek
pieprz
sól
Purée serowo - ziemniaczane:
8 ziemniaczków
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
starty ser (np. mozzarella i gouda)

Przygotowanie:
  • Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  • Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę i mięso mielone, obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojone pieczarki, a następnie pomidory z puszki, groszek z marchewką oraz paprykę. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, ulubionymi ziołami oraz ostrą papryką według upodobań. Gotować 5-10 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni oraz przygotować żaroodporne naczynie do zapiekania (moje  20 x 20 cm)
  • Przygotować purée: ziemniaki rozgnieść z masłem, mlekiem oraz startym serem.
  • Do naczynia  włożyć mięsno - warzywny farsz, a następnie na niego ziemniaczano - serowe purée. Całość z wierzchu posypać serem, z którego utworzy się chrupiąca skorupka.
  • Zapiekać około 15 minut, aż do zarumienienia się wierzchniej warstwy.
  •  




     

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *