500 g mielonego mięsa z indyka
6-8 pieczarek
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/2 słoika groszku z marchewką
1/2 czerwonej papryki
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
ostra papryka
tymianek
pieprz
sól
Purée serowo - ziemniaczane:
8 ziemniaczków
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
starty ser (np. mozzarella i gouda)
Przygotowanie:
- Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
- Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę i mięso mielone, obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojone pieczarki, a następnie pomidory z puszki, groszek z marchewką oraz paprykę. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, ulubionymi ziołami oraz ostrą papryką według upodobań. Gotować 5-10 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni oraz przygotować żaroodporne naczynie do zapiekania (moje 20 x 20 cm)
- Przygotować purée: ziemniaki rozgnieść z masłem, mlekiem oraz startym serem.
- Do naczynia włożyć mięsno - warzywny farsz, a następnie na niego ziemniaczano - serowe purée. Całość z wierzchu posypać serem, z którego utworzy się chrupiąca skorupka.
- Zapiekać około 15 minut, aż do zarumienienia się wierzchniej warstwy.
0 komentarze :
Prześlij komentarz