1 filet z piersi kurczaka
1 brokuł
1-2 marchewki
1/2 pora
1 cebula
1 łyżka oleju
makaron canallonni (12-15 rurek)
50 dag sera żółtego
sól
pieprz
Sos serowy:
150 dag sera żółtego
1/2 sera typu camembert
20 dag sera pleśniowego
100 ml śmietany
1/2 litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone mięso. Podsmażyć a następnie dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, por i lekko podgotowane kwiaty brokuła.
- Podsmażyć całość razem. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać starty żółty ser, by farsz lekko się posklejał.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Przygotowujemy sos serowy do zalania makaronowych rurek - do bulionu wrzucamy sery (starte lub pokruszone), mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę.
- Makaron cannelloni nadziewamy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu (jednowarstwowo) i zalewamy sosem serowym.
- Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, wyciągamy, wierzch posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10-15 minut.
- Podajemy polane sosem serowym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz