Cannelloni z kurczakiem i brokułami w sosie serowym


Składniki, porcja dla 2 osób:
1 filet z piersi kurczaka
1 brokuł
1-2 marchewki
1/2 pora
1 cebula
1 łyżka oleju
makaron canallonni (12-15 rurek)
50 dag sera żółtego
sól
pieprz 

Sos serowy:
150 dag sera żółtego
1/2 sera typu camembert
20 dag sera pleśniowego
100 ml śmietany
1/2 litra bulionu warzywnego


Przygotowanie:
  • Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać pokrojone mięso. Podsmażyć a następnie dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, por i lekko podgotowane kwiaty brokuła. 
  • Podsmażyć całość razem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać starty żółty ser, by farsz lekko się posklejał.
  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  • Przygotowujemy sos serowy do zalania makaronowych rurek - do bulionu wrzucamy sery  (starte lub pokruszone), mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy śmietanę.
  • Makaron cannelloni nadziewamy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu (jednowarstwowo) i zalewamy sosem serowym.
  • Wstawiamy do piekarnika na  15-20 minut, wyciągamy, wierzch posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 10-15 minut.
  • Podajemy polane sosem serowym.








0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *