4 duże, słodkie ziemniaki
1/2 limonki
natka pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
płat pstrąga łososiowego (ok. 400 g)
koperek
starta skórka z limonki
olej do smażenia
sól morska
pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzątku (można je również obrać ze skórki). Gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli i odrobiny cukru.
- Filet z pstrąga umyć, osuszyć, powyciągać ewentualnie widoczne ości. Oprószyć z wysokości solą i pieprzem.
- Na skropioną tłuszczem patelnię położyć rybę skórą do dołu. Kiedy skórka będzie złota, zmniejszyć ogień i przełożyć rybę na drugą stronę.
- Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków dodać sos sojowy, posiekaną pietruszkę i sok z limonki do smaku. Całość zmiksować na gładką masę.
- Usmażoną rybę położyć na gotowym purée, posypać startą skórką z limonki i koperkiem. Podać z ćwiartkami cytryny i masłem ziołowym.
0 komentarze :
Prześlij komentarz