4 bułki hamburgerowe
500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego)
1/2 szklanki oleju ryżowego
4 plastry żółtego sera
1 duży pomidor
2 ogórki kiszone
sałata lodowa
1 mała czerwona cebula
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie wymieszać z olejem. Uformować okrągłe kotlety (nieco większe niż bułka) - ja użyłam foremki do jajek sadzonych.
- Kotlety usmażyć na rozgrzanej, suchej patelni grillowej z obu stron. Gdy będą rumiane, zdjąć z ognia, posolić i popieprzyć. Następnie na każdy z nich położyć plaster sera i dać im chwilę odpocząć najlepiej w ciepłym miejscu.
- W między czasie pokroić warzywa i przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku.
- Bułki podgrzać chwilę w piekarniku i w każdej umieścić warzywa, mięso i sos. Kolejność dodatków dowolna :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz