schab bez kości (mój kawałek ok. 0,8 kg)
8 łyżek oliwy
świeże zioła: tymianek, bazylia, pietruszka, rozmaryn
mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół
1/2 łyżeczki kminku
szczypta chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę razem przesmażyć. Zdjąć z ognia. Dodać posiekane świeże i suszone zioła i utrzeć całość. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Po 35 minutach, zdjąć folię i mieszanką ziołową grubo natrzeć schab. Piec dodatkowe 10 minut.
- Tak upieczony schab smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
0 komentarze :
Prześlij komentarz