Szybki, domowy chleb



Składniki:  
1/2 kg mąki (żytnia z pszenną przemieszana)
1/2 l ciepłej wody
1 szklanka otrębów
1 paczka drożdży dr Oetker
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
ziarna (słonecznik, kminek, pestki dyni, siemię lniane)








Przygotowanie:
  • W przygotowanym naczyniu delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  • Ciasto przenieść na lekko podsypaną mąką powierzchnię i ugniatać (w razie potrzeby dosypywać mąki).
  • Zagnieść ciasto, by było sprężyste i nie kleiło się do palców.
  • Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą i umieszczamy w nim ciasto.
  • Pieczemy około 40-45 minut.



0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

O MNIE

Moje zdjęcie
Zbieram książki kucharskie i uwielbiam gotować :)

© COPYRIGHT

Wszystkie zdjęcia i teksty są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody.

KONTAKT

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *