Składniki:
1/2 kg mąki (żytnia z pszenną przemieszana)
1/2 l ciepłej wody
1 szklanka otrębów
1 paczka drożdży dr Oetker
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
ziarna (słonecznik, kminek, pestki dyni, siemię lniane)
Przygotowanie:
- W przygotowanym naczyniu delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
- Ciasto przenieść na lekko podsypaną mąką powierzchnię i ugniatać (w razie potrzeby dosypywać mąki).
- Zagnieść ciasto, by było sprężyste i nie kleiło się do palców.
- Żaroodporne naczynie natłuszczamy oliwą i umieszczamy w nim ciasto.
- Pieczemy około 40-45 minut.
0 komentarze :
Prześlij komentarz