500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 marchew
puszka pomidorów w puszcze
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
świeże zioła (bazylia, tymianek)
parmezan
makaron spaghetti
szczypta cynamonu
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Obraną cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z oliwą i zeszklić. Dodać mięso. Smażyć około 5 minut, aż nie będzie widać surowego mięsa.
- Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i posiekany czosnek.
- Przesmażyć całość, po czym dodać puszkę pomidorów, cukier, szczyptę cynamonu, soli i pieprzu.
- Sos doprowadzić do wrzenia i dusić około 15 minut na wolnym ogniu.
- Pod koniec dodać posiekane zioła. Przemieszać wszystko dokładnie.
- Ewentualnie gęstość sosu można wyregulować wodą i przecierem pomidorowym.
-
0 komentarze :
Prześlij komentarz